Renovatiepremie dak

Wilt u gemakkelijk geld besparen op uw dakrenovatie? De Vlaamse Regering heeft verschillende premies voor u opgesteld. Bent u benieuwd op welke premies u aanspraak kunt maken om geld te besparen? U leest het hier.

Welke soorten premies zijn er?

U kunt momenteel profiteren van vele premies waardoor u dakrenovatie klus een stuk goedkoper wordt. Een belangrijke pijler van de Vlaamse Regering is namelijk het milieu en een goed dak draagt daar zeker aan bij. Het is zonde van uw geld als u zich niet heeft verdiept in de mogelijke premies. Voor dakrenovatie zijn de volgende premies opgesteld:

 • Vlaamse renovatiepremie
 • Vlaamse verbeteringspremie
 • premie voor dakisolatie
 • verlaagd btw tarief (6%)
 • premie voor groendaken

Vlaamse renovatiepremie dak

Het is verstandig om de Vlaamse renovatiepremie in de gaten te houden. Let op: Sinds 1 december 2014 kan de renovatiepremie tijdelijk niet meer worden aangevraagd. Verwacht wordt dat het in plaats van een directe vergoeding een belastingvermindering wordt die vermoedelijk in de zomer van 2015 weer kan worden aangevraagd. Als u aanspraak maakt op deze premie kan de besparing oplopen tussen de 20% en 30% op uw totale kosten.

Belangrijkste voorwaarden

 • u heeft een jaarlijks maximaal inkomen van €40.640,- alleenstaand of €58.050,- samenwonend;
 • u wordt beschouwd als bewoner van een woning in het Vlaamse Gewest;
 • uw woning is minimaal 25 jaar oud;
 • u kunt de premie aanvragen tot 3 jaar na de dakrenovatie wanneer u uw dak heeft gerenoveerd voor een bedrag tussen de €10.000,- en €15.000,-;
 • de premie kunt u 1 keer aanvragen in een periode van 10 jaar.

De premies gelden bij de volgende werkzaamheden:

 • Het laten plaatsen van nieuwe waterdichte bedekking.
 • Het aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer.
 • Het afbreken en vervangen van bestaande dakstructuren.
 • De behandeling van uw dak tegen (huis)zwam en insecten.
 • Het aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dakramen, koepels en schouwen.

Vlaamse verbeteringspremie

Bent u van plan om uw dak te verbeteren of uit te breiden en bent u woonachtig in Vlaanderen? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor de Vlaamse verbeteringspremie. Stel u kiest voor nieuwe keramische dakpannen, dan ontvangt u een zeer interessante vastgestelde premie van €1.250,-.

Belangrijkste voorwaarden

 • u wordt beschouwd als bewoner van een woning in het Vlaamse Gewest;
 • u heeft een inkomen van maximaal €29.000,- op jaarbasis;
 • de woning moet uw hoofdverblijfplaats zijn;
 • uw woning is minimaal 25 jaar oud;
 • de klus is tot maximaal een jaar geleden uitgevoerd;
 • deze premie is maximaal 3 keer aan te vragen in een periode van 10 jaar.

Dakisolatie premie

Het is verstandig om naast de renovatiepremie en de verbeteringspremie ook eens goed te kijken naar de dakisolatie premie. Wanneer u uw dak laat renoveren is premies en subsidies isolatiehet isoleren ervan een investering die u op termijn terugverdiend. Om de aankoop van dakisolatie nog interessanter te maken heeft de Vlaamse overheid in samenwerking met netbeheerders verschillende premies en subsidies in het leven geroepen.

Belangrijkste voorwaarden

 • uw woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten bij het distributienet van de netbeheerder;
 • de minimum isolatiewaarde (Rd-waarde) bedraagt 3.5 m² K/W.

In onderstaande schema ziet u hoeveel de premie bedraagt per isolatiewaarde.

Minimum isolatiewaarde van uw dak (Rd)Premie per m² bij plaatsing door aannemerPremie per m² bij zelfplaatsing
Rd-waarde 3,5 m² K/W€6€3
Rd-waarde 4 m² K/W€7€3,50
Rd-waarde 4,5 m² K/W€8€4

BTW tarief van 6%

Naast de beschikbare premies en subsidies voor dakwerken, kunt u ook profiteren van het verlaagde btw-tarief bij de renovatie van uw woning. Dit verlaagde btw-tarief heeft betrekking op de montagekosten en bedraagt nu maar 6% in plaats van 21%. Op dit moment geldt deze btw-verlaging alleen bij projecten aan woningen van 5 jaar en ouder. Stel u heeft een klus van €10.000,- waarvan €5.000,- uit montagekosten bestaat. Dan betaalt u met het verlaagde btw-tarief maar €300,- in plaats van €1.050,- aan btw. U bespaart daarmee €750,- op uw totale dakrenovatie klus. Vanaf januari 2016 komt u enkel in aanmerking voor dit verlaagde btw-tarief als uw woning ouder is dan 10 jaar. We raden u dan ook aan om dit jaar nog te profiteren van het verlaagde btw-tarief.

premies en subsidies btw

Premie voor groendaken

Diverse gemeenten keren een premie uit om de aanleg van groendaken te stimuleren. Wanneer u een groendak overweegt is dit zeker een interessante bespaarmogelijkheid. Het is verstandig om bij uw eigen gemeente te informeren of deze premie ook voor u geldt, want niet iedere gemeente is verplicht deze premie aan te bieden. De stad Antwerpen biedt deze premie bijvoorbeeld wel aan. De premie in antwerpen bedraagt €31,- per m² groendak met een maximum van €2.015,-.

premies en subsidies groendak

Informatie op maat

Het is mogelijk dat u aanspraak maakt op meerdere premies. Gelukkig kunt u deze premies en subsidies met elkaar combineren. Omdat de verschillende premies van verschillende voorwaarden afhangen is het soms lastig om in te kunnen zien op welke premies u aanspraak kunt doen. Om informatie op maat te verkrijgen raden we u aan om op premiezoeker te kijken. Hier ziet u precies welke bespaarmogelijkheden u allemaal heeft.

Nog meer besparen? Vergelijk offertes

Er zijn verschillende beschikbare premies en subsidies voor dakwerken. Maar er is nog een belangrijke mogelijkheid om veel geld te besparen op uw dakwerken klus. Wij bieden u graag de mogelijkheid om verschillende lokale dakwerkers met elkaar te vergelijken. Dakwerkers hanteren namelijk verschillende prijzen die flink uiteen kunnen lopen. Door de verschillende prijzen naast elkaar te leggen bespaart u tot wel 40% op uw totale klus, waardoor u de meest voordelige keuze maakt. Als u gratis en vrijblijvend offertes aanvraagt ontvangt u binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van dakwerkers bij u in de buurt. Door het vergelijken van offertes en de aanspraak die u maakt op de verschillende premies heeft u gegarandeerd de beste deal voor uw klus.