Kosten dakrenovatie

Is uw dak toe aan renovatie, maar heeft u geen idee wat de totale kosten zullen zijn? Dan bent u hier aan het juiste adres.

Kosten dakrenovatie op een rij

Veel mensen zijn benieuwd naar de kosten van een dakrenovatie. Het totale kostenplaatje bestaat uit meerdere factoren. Zo is er een scheiding te maken tussen de materiaalkosten en de arbeidskosten. In dit artikel leggen we nader uit hoe een totaalprijs tot stand komt.

Gemiddelde kosten dakrenovatie (incl. btw)
Gemiddelde arbeidskosten per m²€20 - €50
Materiaal
- Gemiddelde kosten dakbedekking per m²€5 - €25
- Huur steiger per week€160
- Huur pannenlift per week€300

De totale dakrenovatie kosten zijn vaak erg lastig in te schatten. Wel kunnen we u aan de hand van een prijsvoorbeeld helpen een beter beeld van de totale prijs te krijgen. In België heeft een gemiddelde vrijstaande woning een dakoppervlakte van 120 m². Wanneer dit dak aan renovatie toe is en bekleed wordt met keramische dakpannen komt dit uit op een kostenplaatje van rond de €6.600,-. Waarschijnlijk heeft u een ander aantal m² aan dakbedekking nodig, en geeft u misschien de voorkeur aan een ander materiaal. Dan bent u vast benieuwd naar wat de kosten voor uw dakrenovatie zijn. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 dakwerkers bij u in de regio. Door het kiezen van de beste deal bespaart u tot wel 40% op uw dakrenovatie kosten. Het is verstandig om niet alleen de totaalprijs maar ook de prijsopbouw van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunt u altijd achterhalen waar het prijsverschil vandaan komt.

Kosten dakrenovatie: de arbeidskosten

Wanneer u uw dak laat renoveren raden wij u aan om dit door een specialist te laten doen. Deze specialist waarborgt de kwaliteit van het dak en geeft vaak garanties, zodat u zeker weet dat u er weer lang beschermd bijzit. Een onderdeel van de totale dakrenovatie kosten zijn de arbeidskosten. Hoe hoog de arbeidskosten zijn is afhankelijk van de onderstaande factoren:

 • Hoe ervaren is de dakwerker? (leerling of ervaren dakwerker)
 • Is het heel specialistisch werk? (bitumen branden of een rieten dak)
 • Waar vindt de dakrenovatie plaats? (binnen de randstad wordt vaak een hogere uurprijs gehanteerd)
 • Hoe groot is het project?
 • Hoe groot is de concurrentie? (er wordt flink gestunt met uurprijzen wanneer de concurrentie hevig is)

De klus kan op 2 manieren worden berekend:

 • door middel van een uurtarief
 • door middel van een m² prijs

Een uurtarief van een dakwerker ligt rond de €35,- en de prijs per m² is afhankelijk van het soort dakbedekking dat u kiest. We raden u aan om een duidelijke afspraken te maken over het aantal m² dat bekleed gaat worden, en geen afspraken te maken over uurtarieven. Een bedrijf opdracht geven om op basis van een uurtarief werkzaamheden te doen, brengt het risico met zich mee dat de snelheid uit het werk verdwijnt. Het beste is om vaste prijzen af te spreken in de vorm van een m² prijs. Een dakwerker verwerkt gemiddeld 1 tot 2 m² per uur.

kosten dakrenovatie renovatie

Kosten dakrenovatie: de materiaalkosten

Naast de arbeidskosten die de dakwerker berekend, zijn ook de materiaalkosten een onderdeel van het totaal bedrag. Onderstaand vindt u een overzicht van de prijs van de meest voorkomende dakbedekkingen.

Meest voorkomende dakbedekkingen in BelgiëRichtprijs per m² (excl. montage)Levensduur
Platte daken
- Bitumen€5 - €1025 jaar
- EPDM€17 - €2350 jaar
Hellende of gebogen daken
- Kunstleien€10 - €1225 jaar
- Natuurleien€15 - €2530 jaar
- Betonnen dakpannen€5 - €1030 jaar
- Keramische dakpannen€15 - €18100+ jaar

Onder materiaalkosten vallen ook de materialen die de dakwerker nodig heeft om de dakbedekking te plaatsen, zoals het huren van een steiger en een pannenlift. Voor het huren van een steiger kunt u voor een week rekening houden met een bedrag van ongeveer €160,- en voor het huren van een pannenlift ongeveer 300,-. Een pannenlift is, zoals de naam al verraad, een lift waarmee verschillende soorten dakbedekkingen naar het dak gebracht worden.

Kosten dakrenovatie pannenlift

Bespaartip 1. Maak aanspraak op een renovatiepremie

Dakschade is natuurlijk vervelend maar er zijn enkele tips om de uitgaven te beperken. Zo gaat uw dak er niet alleen weer mooi uitzien, maar er worden ook enkele premies en subsidies uitgegeven door de Vlaamse regering. De hoogte van deze premies zijn afhankelijk van uw leeftijd, woonplaats en inkomen. In totaal zijn er 3 verschillende premies waar u wellicht aanspraak op kunt doen:

 • Gemeentelijk bepaalde dakisolatie premie
 • Vlaamse renovatiepremie
 • Belastingvermindering voor dakisolatie

In de praktijk kunt u tot wel 30% van de totale gefactureerde dakrenovatie kosten terugvorderen (met een maximum van €15.000,-). Bent u benieuwd op hoeveel geld u aanspraak kunt doen? Ga bij uw gemeente langs om te informeren hoe hoog te premie is in uw persoonlijke situatie.

Bespaartip 2. Help mee

Door zelf de handen uit de mouwen te steken kunt u enkele tientallen euro’s besparen op uw kosten van de dakrenovatie. Zo kunt u zelf enig voorwerk verrichten om het de dakwerker makkelijker te maken:

 • uw platte dak vast schoonmaken
 • zelf een steiger of ladder regelen en plaatsen
 • het benodigde materiaal alvast klaar zetten voor de volgende werkdag
 • zelf uw huidige dakbedekking van uw hellend dak verwijderen en afvoeren

Al de bovenstaande tips zorgen dat de dakwerker minder voorwerk hoeft te doen en dus minder uren hoeft te werken voor hetzelfde resultaat. Als u goed met de dakwerker overlegd welke taken u opzich kunt nemen, bespaart u uiteindelijk op uw totale dakrenovatie kosten.

Ga voor de dakwerker met de beste prijs

Wilt u er weer snel veilig en warm bijzitten? Ga dan in zee met een betrouwbare dakwerker die u een goede en eerlijke prijs biedt. We raden u aan om offertes met elkaar te vergelijken, zodat u de scherpste prijs krijgt. Het aanvragen van gratis en vrijblijvende offertes is binnen enkele minuten geregeld. U vult uw postcode en wensen in op het offerteformulier, vervolgens krijgt u binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van betrouwbare lokale dakwerkers. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op uw totale dakrenovatie kosten, wat voor u kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Op deze manier wordt geld besparen een kinderspel.

Geld besparen