Rieten daken

Rieten daken hebben een ambachtelijk en stijlvol uiterlijk. Maar naast het uiterlijk heeft een rieten dak ook een hoge isolatiewaarde en is het een duurzame vorm van dakbedekking. Bent u op zoek naar uw mogelijkheden? Wij geven u de gewenste informatie.

De prijzen van rieten daken

Een rieten dak is veel terug te zien op relatief grote woningen met grote daken.
In onderstaand schema vindt u de richtprijs per m². Deze prijs is gebaseerd op een goed bereikbaar dak met 1 dakkapel en 1 schoorsteen.

MateriaalPrijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Rieten dakbedekking€90 - €9535 jaar

Om u een indicatie te geven van de totale kosten hebben we voor u een prijsvoorbeeld opgesteld. Een gemiddeld vrijstaand huis in België heeft een dakoppervlak van 120 m². Wanneer dit dak bekleed wordt met riet is de richtprijs €11.000,-. Elk dak is anders en elke woning staat op een andere plek waardoor de prijzen voor het bekleden van rieten daken flink uiteen kunnen lopen. We raden u dan ook aan om gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken van de verschillende aanbieders bij u in de buurt. Op deze manier krijgt u een duidelijk overzicht van de te verwachten kosten, en kunt u ook nog eens de meest voordelige deal uitkiezen. Want door het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% op uw totale klus besparen. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Rieten daken

Als u in de herfst door de polder rijdt op de fiets of in de auto, vormen de wuivende rietkragen met hun prachtige pluimen een prachtig plaatje langs de waterkant. Datzelfde riet wordt al eeuwen gebruikt als dakbedekking. Vroeger werd riet gebruikt als goedkope oplossing om het dak waterdicht te maken. Tegenwoordig zijn rieten daken voornamelijk terug te vinden op het duurdere segment vrijstaande woningen. Het riet wat gebruikt wordt voor de bekleding van rieten daken is maximaal één jaar oud, en kan op een dak met een minimale hellingshoek van 45 graden gelegd worden. Deze hellingshoek is nodig omdat het hemelwater op deze manier goed afgevoerd kan worden. Er bestaan 2 verschillende vormen van rieten daken:

  • een traditioneel dak
  • een schroefdak

Een traditioneel dak

Traditionele rieten daken bestaan uit een open constructie waarbij het riet op latten wordt gebonden, waardoor het riet ook van de binnenkant waar te nemen is. In de praktijk heeft het riet geen isolerende waarde bij deze variant. Omdat het traditionele rieten dak relatief brandgevaarlijk is en meer tocht doorlaat gaat de voorkeur van ervaren dakwerkers uit naar een gesloten constructie, het schroefdak.

rieten dak

Een schroefdak

Het schroefdak is een vrij nieuwe ontwikkeling in de wereld van de rieten daken. Bij deze methode wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Bij nieuwbouwprojecten bestaat deze ondergrond uit isolatiepanelen om zo aan de gewenste isolatiewaarde te voldoen. Een schroefdak zorgt ervoor dat er geen ruimte ontstaat tussen het riet en de ondercontructie, waardoor vuur in het rietpakket geen zuurstof krijgt waardoor de brand eerder dooft. Wat betreft brandveiligheid is dit dan ook de beste keus.

rietendak schroef

Onderhoud van rieten daken

Zoals bij elke type dakbedekking geldt: hoe beter het dak wordt onderhouden, hoe langer het meegaat. Tijdig onderhoud verlengt de levensduur veel meer dan de onderhoudskosten doen vermoeden. Preventief onderhoud bij rieten daken is altijd goed. Wanneer er bijvoorbeeld storm schade is ontstaan zijn er in eerste instantie bijna nooit grote bedragen mee gemoeid. Wordt deze schade niet tijdig gerepareerd, dan gaat het op de zwakke plekken inwateren en is men na verloop van tijd het dubbele van het originele reparatiebedrag kwijt. De 3 meest voorkomende bedreigingen voor uw rieten dak zijn:

  • Algen: Algen zijn vervelend omdat ze een afsluitende laag vormen waardoor de luchtcirculatie minder wordt. Dit veroorzaakt schimmelvorming omdat uw rieten dak niet snel genoeg meer kan drogen. Algen zijn overigens gemakkelijk te verwijderen met algenbestrijdingsmiddel. Deze behandeling zorgt ervoor dat uw rieten dak 10 tot 15 jaar langer meegaat dan wanneer u het niet zou doen. We raden u aan om uw dak elke 5 jaar te controleren op algen.
  • Mos: Mos is minder schadelijk dan algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen. Het probleem is dat de dakconstrutie het zwaar te verduren krijgt omdat het gewicht van uw dak toeneemt, ook gaat uw rieten dak er onverzorgd uitzien. Mossen moeten handmatig worden verwijderd. Deze controle kunt u combineren met de algencontrole, om de 5 jaar.
  • Bomen: Nog een belangrijk punt is de aanwezigheid van bomen. Bomen geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind. Wanneer een boom schaduw geeft op uw rieten dak, dan kan dit de helft van de levensduur kosten. Het is dan ook verstandig om uw bomen goed om uw bomen goed te blijven snoeien. Ook dennennaalden en bladeren moeten tenminste eens per jaar worden verwijderd van het rieten dak, dit beperkt namelijk ook de droogcapaciteit van het rieten dak.

rieten daken onderhoud

Toch iets anders? Overweeg het groendak

Vindt u het uiterlijk van rieten daken erg mooi, maar zoekt u toch net even iets anders omdat bijvoorbeeld uw dakhelling niet stijl genoeg is? Wellicht is een groendak iets voor u. Een groendak is een dak waar verschillende planten op groeien. Afhankelijk van het soort beplanting en onderlaag spreekt men over:

  • intensieve groendaken
  • extensieve groendaken

Intensieve groendaken, ofwel daktuinen, bestaan net als gewone tuinen uit alle mogelijke beplanting zoals kruiden, grassen of soms zelfs bomen. Op dit dak kan gelopen en getuinierd worden. Op de extensieve groendaken kan daarentegen niet gelopen worden, deze zijn vooral begroeid met vetplanten, mossen en soms kruiden. Extensieve daken zijn eenvoudig in onderhoud en licht in gewicht. Zowel intensieve als extensieve groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar. Dus bent u een echte milieu en/of tuinliefhebber, dan kan het groendak iets voor u zijn.

Besparen op uw rieten dak? Vergelijk offertes

Als u de voordeligste deal wilt sluiten raden wij u aan om eerst verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Veel mensen ervaren dit als een flinke zoektocht, welke aanbieders zitten er bij mij in de buurt, leveren ze wel kwaliteit en bieden ze me een eerlijke prijs? Gelukkig hebben wij dit voorwerk al voor u gedaan. Wij bieden u dan ook graag de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van ervaren dakwerkers bij u in de buurt. Na 2 werkdagen ontvangt u tot maximaal 6 offertes van verschillende aanbieders. Mensen die u voorgingen hebben ervaren dat de besparing tot 40% kan oplopen. Rieten daken zijn een lust voor het oog, maar datzelfde geld voor uw bankrekening. Laat het besparen dus vanaf vandaag beginnen!

rieten daken offerte