Platte daken

Platte daken moeten goed beschermd worden tegen weersinvloeden. Benieuwd naar de mogelijkheden en waar u op dient te letten als u dakbedekking voor uw platte dak kiest? Lees dan snel verder.

Prijzen dakbedekking plat dak

Bent u van plan om nieuwe dakbedekking op uw platte dak te laten plaatsen? Als de reden ouderdom of schade is, raden wij aan niet lang te wachten met de vervanging om hoge onverwachte kosten door lekkage te voorkomen. In onderstaande schema ziet u mogelijke dakbedekkingen voor uw platte dak, inclusief richtprijzen.

Soort dakbedekkingPrijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Bitumen€30 - €7525 jaar
PVC€45 - €8030 jaar
EPDM€29 - €7550 jaar
Groendak€40 - €7560 jaar

Vroeger was er vrijwel geen keuze qua bekleding van het platte dak, er werd uitsluitend bitumen gebruikt. Tegenwoordig is EPDM opkomend in België. En ook groendaken worden steeds beter van kwaliteit, zodat u zelfs in de stad kunt genieten van een mooie tuin op hoogte. Stel, u wilt uw platte dak van 60 m² laten bedekken met EPDM, reken dan op een totaalprijs van rond de €3.300,- inclusief btw. Het is lastig om een exacte prijsindicatie te geven omdat elke situatie anders is. Om een duidelijk inzicht te krijgen in de kosten voor uw situatie, raden wij aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Dit is zo gedaan, vul ons korte aanvraagformulier in en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van professionele bedrijven in uw regio. Door het vergelijken van offertes bespaart u al snel tot wel 40% op de totale kosten.

Soorten platte daken

Platte daken komen veel voor in België. Het bouwen van woningen met een plat dak heeft met name in de tweede helft van de 20e eeuw een grote vlucht genomen. Bij een plat dak is onderscheid te maken tussen 3 verschillende manieren van opbouwen:

 • warm dak
 • koud dak
 • omgekeerd dak

Warm dak

Een warm dak constructie betekent dat de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht. De betreffende dakbedekking bevindt zich bovenop de isolatie. Deze constructie is de meest gekozen variant.

Plat dak warm dak

Koud dak

Platte daken met een koude constructie zijn anders opgebouwd. Een koud dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie is geplaatst. De gekozen dakbedekking bevindt zich bovenop de dragende constructie. Doordat ingesloten vocht niet gemakkelijk uit deze constructie weg kan komen, is het mogelijk dat de dakconstructie uiteindelijk gaat rotten. Om deze reden raden wij deze variant niet aan.

Plat dak koud dak

Omgekeerd dak

Het omgekeerd dak, ofwel omkeerdak, is te vergelijken met een warm dak. Het verschil is dat de isolatielaag en de dakbedekking laag gewisseld zijn. De isolatielaag komt dus bovenop de dakbedekking te liggen. Deze vorm wordt voornamelijk gebruikt bij dakterassen. Regelmatig wordt er gekozen om de isolatielaag te beschermen door middel van het aanbrengen van een laag grind. Wanneer u ervoor kiest om geen grind op het platte dak te plaatsen, raden wij deze variant echter niet aan door de kwetsbaarheid van de isolatie.

Plat dak omgekeerd dak

Dakbedekkingen voor platte daken

Platte daken kunnen met verschillende materialen bedekt worden. Het uiterlijk komt overeen, maar de samenstelling van het materiaal verschilt wel degelijk met elkaar. Wanneer u een nieuwe dakbedekking overweegt heeft u de keuze uit:

 • bitumen
 • EPDM
 • PVC

Bitumen dakbedekking

Bitumen worden gewonnen uit aardolie, en is de meest voorkomende dakbedekking voor platte daken in België. Als bitumen dakbedekking op de juiste manier is aangebracht heeft het een levensduur van 30 jaar. Bitumen worden aangebracht door middel van een brander, door de hitte wordt het materiaal vloeibaar en hecht het op de juiste manier. Bitumen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zwart is de meest voorkomende kleur, maar u heeft ook de keuze uit kleuren zoals rood, bruin of blauw. Naast het fraaie uiterlijk, beschermen bitumen het dak goed tegen alle weersomstandigheden en ozoninvloeden.

EPDM dakbedekking

Wanneer u kiest voor EPDM dakbedekking zit u er de komende 50 jaar goed beschermd bij. EPDM is gemaakt van synthetisch rubber en wordt pas sinds 10 jaar veelvoudig gebruikt als dakbedekking voor platte daken. In tegenstelling tot bitumen wordt EPDM dakbedekking niet verwarmd met een brander zoals bij bitumen maar wordt verlijmd. Naast dat EPDM tegen de meest extreme weersomstandigheden bestand is heeft het ook de eigenschap dat het zeer duurzaam is.

PVC dakbedekking

Naast bitumen en EPDM is er nog een mogelijkheid, namelijk PVC. Dit materiaal is gemaakt van het kunststof Polyvinylchloride (ofwel PVC), een ander veelgebruikte term is kunststof dakbedekking. De PVC dakbedekking heeft een levensduur van 30 jaar, heeft weinig onderhoud nodig, is recyclebaar, en wordt aangebracht door middel van lijm in combinatie met hete lucht. De hete lucht wordt geproduceerd door een speciale föhn, hierdoor gaat de lijm zijn werk doen en hecht het aan de onderlaag.

Het multifunctionele groendak

Vindt u de uitstraling van een zwart plat dak maar niks, en heeft u altijd al een mooie tuin op hoogte gewild? Wellicht is een groendak iets voor u. Een groendak heeft meerdere voordelen:

 • extra bescherming tegen neerslag
 • verlenging van de levensduur
 • extra bescherming tegen schadelijke effecten vanuit de ozon
 • milieuvriendelijk
 • extra leefoppervlakte
 • prachtige uitstraling

Naast alle voordelen zijn er wel een aantal punten waar u op moet letten. Een groendak zorgt namelijk voor extra gewicht op uw dak. Laat dus een specialist onderzoeken of uw dakconstructie stevig genoeg is om een groendak te dragen. Naast de stevigheid is ook het waterafvoersysteem van groot belang. Een groendak houdt veel water vast, dit water zakt steeds dieper in de grond en moet afgevoerd worden.

Plat dak groendak

Offertes vergelijken voor maximale besparing

Om zo voordelig mogelijk uw platte dak te laten bedekken is het belangrijk om de prijzen van meerdere dakwerkers naast elkaar te leggen en te vergelijken. Er zitten namelijk duidelijke verschillen in prijzen per specialist en u wilt natuurlijk geen dief zijn van uw eigen portemonnee. Wij bieden u de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Door uw wensen in te vullen op het offerteformulier ontvangt u tot wel 6 offertes van betrouwbare dakwerkers bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis en begint voor u het vergelijken. Dus binnen 2 minuten kunt u de verstandige stap hebben genomen om niet onnodig te veel te betalen voor uw dak.