Ontmossen van daken

Groeit er mos op uw dak en wilt u meer weten over de mogelijkheden, voordelen en de prijs van het ontmossen van daken? Dakwerken-weetjes zet alles voor u in een overzicht, zodat u goed op de hoogte bent.

Prijzen ontmossen van daken

Als u uw dak wilt laten ontmossen, is de prijs en belangrijke factor. De prijs hangt af van de grootte van uw dak en of u naast het reinigen uw dak ook wilt laten coaten. Alleen het laten ontmossen van je dak kost gemiddeld tussen de € 5 en € 15 per m2. Om u een duidelijke indicatie te geven van de gemiddelde prijzen, ziet u hieronder een prijsoverzicht. Hierbij is uitgegaan van een dak met een oppervlakte van 100 m2, het gemiddelde dakoppervlakte in België.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten per 100 m2
(inclusief btw en arbeid)
Gemiddelde prijs per m2
(inclusief btw en arbeid)
Ontmossen€ 500 - € 1.500€ 5 - € 15
Ontmossen en coaten€ 3.000 - € 4.500€ 30 - € 45
Impregneren€ 500 - € 1.000€ 5 - € 15

De bovenstaande prijzen zijn voor zowel een plat als een schuin dak. U moet er echter wel rekening mee houden dat de prijzen per dakbedekking kunnen verschillen. Een plat dak ontmossen is goedkoper dan het reinigen van een rietendakbedekking, omdat er minder arbeid en precisie in zit. Voor het dak ontmossen, coaten en impregneren van een dak met een oppervlakte van 100 m2 , moet u denken aan een gemiddelde prijs van € 5.500.

Een rieten dak daarentegen is een uitzondering. Zo moet er bij een rieten dak vele malen zorgvuldiger gereinigd worden dan bij bijvoorbeeld dakpannen of bitumen. Dit komt omdat riet zo droog moet blijven en mos en algen riet sneller aantasten dan andere dakbedekkingen. Er moet dus een specialist aan te pas komen voor het ontmossen van uw rieten dak.

Op zoek naar exacte prijzen?

Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor het laten ontmossen van uw dak? Dan raden wij u aan om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Het kost veel tijd en moeite om iedere offerte afzonderlijk aan te vragen. Wij bieden u hier graag de oplossing voor. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van betrouwbare dakwerkers bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes in uw mailbox. Vul binnen 2 minuten het offerteformulier in, vergelijk de offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten van het ontmossen van uw dak. 40%? Mensen die u voorgingen hebben aangegeven dat de prijzen van de verschillende dakwerkers uiteenlopen tot wel 40%. Vergelijk daarom altijd voordat u in zee gaat met de eerste de beste dakwerker.

Dak ontmossen

Ontmossen van daken; waarom?

Het is heel belangrijk om regelmatig en zorgvuldig uw dak te ontmossen en reinigen. Het mos en de algen die op uw dakbedekking groeien, kunnen de dakbedekking aantasten en dakschade veroorzaken. Zo kunnen er op een plat dak lekkages ontstaan en worden dakpannen er door aangetast en poreus. Het dak ontmossen is dus van groot belang.

Naast het reinigen, wordt het dak vaak ook behandeld met een anti-mos coating om de groei van mos en algen op uw dak tegen te gaan. Het ontmossen en coaten wordt bijna altijd in één keer gedaan, omdat de dakwerkers alle benodigdheden dan toch al bij zich hebben.

Hoe werkt het dak ontmossen?

Platte daken zijn het makkelijkst om te reinigen, omdat dit vaak met een simpele hogedrukspuit gedaan kan worden. Het mos en de algen worden dan onder hoge druk van het dak afgespoten. Bij hellende daken wordt er een stellage op het dak aangebracht, waar een speciale hogedrukreiniger op wordt gezet. Dit apparaat spuit water en gaat van boven naar beneden, om te voorkomen dat er water onder de dakbedekking komt en er dus lekkages kunnen ontstaan. Zo weet u zeker dat alle mos en algen van het dak worden verwijderd. Deze techniek is ook ideaal voor oudere daken met scheurtjes en oneffenheden, omdat het heel nauwkeurig water spuit en dicht op de dakbedekking zit. Zo wordt alles goed gereinigd.

Dak reinigen mos

Coaten en impregneren van daken

Na het dak ontmossen, wilt u dat de mos wegblijft. Dan kiest u ervoor om uw dak te laten coaten met een anti-mosmiddel. De coating zorgt ervoor dat alle bacteriën op het dak worden gedood en daarnaast ook dat het mos en de algen minder snel terug komen. Door uw dak na het ontmossen met een anti-mos coating te laten behandelen, hoeft u uw dak minder vaak te laten reinigen en ziet het er langer fris en mooi uit.

U kunt naast het ontmossen en coaten, uw dak ook laten impregneren. Bij het impregneren van de dakbedekking, wordt de dakbedekking water- en vuilwerend gemaakt. Hierdoor blijft uw dakbedekking droger en krijgen mossen en algen minder kans om zich te hechten op uw dakbedekking.

Zelf uw dak ontmossen of uw dak laten ontmossen?

Het is mogelijk om zelf uw dak te ontmossen. Het is dan wel belangrijk dat u er zeker van bent dat uw dak geen asbesthoudende materialen bevat. Als u dit niet zeker weet, laat het ontmossen dan door een professional doen ter veiligheid van u en anderen rondom u.

Als u toch besluit om uw dak zelf te ontmossen, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Zorg dat u het dak gaat ontmossen als er net een regenachtige periode is geweest. De algen en mossen zijn dan vochtig en zachter, waardoor ze makkelijker verwijderd kunnen worden. Als u besluit het dak niet alleen te ontmossen met water, maar ook met een reinigingsmiddel, is het van belang dat u altijd de voorschriften op de verpakking nauw volgt. Dit om eventuele schade en lekkages te voorkomen.

Over het algemeen wordt toch aangeraden om het dak ontmossen te laten uitvoeren door een professional, dit omdat het nauwkeurig werk is waarbij de dakbedekking beschadigd kan raken.

Dak met mos

Vergelijk offertes voor de beste prijs

Dakwerkers vragen uiteenlopende prijzen voor het dak ontmossen, waardoor het vergelijken van offertes veel oplevert. U kunt tot wel 40% besparen op de prijs van het ontmossen van uw dak. Als u gratis en vrijblijvend offertes aanvraagt, ontvangt u tot wel 6 offertes van dakwerker bedrijven bij u in de buurt. Dit alles binnen twee werkdagen, waardoor u snel kunt vergelijken en beslissen. Vergelijk de offertes en kies voor u de beste deal om het dak te laten ontmossen.