Hellend dak

Een hellend dak kent iedereen wel, ze zijn niet uit het straatbeeld weg te denken. Maar wat als uw hellend dak toe is aan renovatie? Welke mogelijkheden heeft u en wat zijn de kosten?

Dakbedekking prijzen voor uw hellend dak

De prijs voor het plaatsen van nieuwe dakbedekking wordt berekend per m². Voor uw hellend dak zijn er veel mogelijkheden beschikbaar om het dak mee te bekleden. In onderstaande schema staan de verschillende mogelijkheden voor u op een rij, met de bijbehorende prijs en levensduur.

DakbedekkingPrijs per m² (incl. montage en btw)Levensduur
Kunstleien€30 - €65
25 jaar
Bitumenleien€30 - €4025 jaar
Natuurleien€55 - €19930 jaar
Betonpannen€22 - €4130 jaar
Overzetdak€50 - €6030 jaar
Riet€90 - €9535 jaar
Kleidakpannen€32 - €65100+ jaar
Zink€65 - €110125 jaar

Stel u kiest voor kleidakpannen als dakbedekking voor uw hellende dak met een dakoppervlak van 120 m². Dan kunt u rekening houden met een totaalprijs van €6.000,-. Omdat elke dakwerker zijn eigen tarieven hanteert is het voor ons lastig om een exacte prijs te geven. Om een duidelijk inzicht te krijgen in de kosten voor uw nieuwe dakbedekking raden wij u aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Het aanvragen van offertes is binnen enkele minuten geregeld, u vult het aanvraagformulier in waarna u binnen 2 werkdagen tot maximaal 6 offertes ontvangt van dakwerkers bij u in de buurt. De mensen die u voorgingen hebben geconstateerd dat deze besparing kan oplopen tot wel 40%. Dit kan op een gemiddeld rieten dak tot wel €4.000,- besparing betekenen.

Een hellend dak

Het hellende dak is de meest voorkomende dakvorm in België. Sinds de middeleeuwen is een hellend dak al een begrip in de westerse wereld. In deze tijd werden de hellende daken bekleed met materiaal wat in de omgeving voorhanden was, voornamelijk stro of riet. Tegenwoordig zijn er vele keuzes om het hellende dak mee te bedekken. Zo zijn er bijvoorbeeld leien maar natuurlijk ook de welbekende dakpannen. Een hellend dak mag een hellend dak genoemd worden wanneer de schuintehoek gelijk aan of groter is dan 5 graden. Als de schuinte een kleinere hoek heeft, wordt het een plat dak genoemd.

De constructie van een hellend dak

Een traditioneel hellend dak bestaat uit verschillende lagen. De dakbedekking zorgt natuurlijk voor de uitstraling en waterdichtheid, maar dit moet uiteraard wel ergens op bevestigd worden. De dakbedekking wordt bevestigd op het dakbeschot (houten planken) waarop panlatten zijn aangebracht. Vaak is isolatie in oude daken niet aanwezig. In moderne daken wordt wel degelijk gedacht aan een goede isolatie. Dit bespaart namelijk enorm op uw energiekosten. Een investering voor nu, maar een besparing voor later.

Mogelijke dakbedekkingen

U heeft verschillende mogelijkheden wanneer uw hellende dak toe is aan renovatie. U heeft de keuze uit:

  • verschillende soorten leien
  • keramische of betonnen dakpannen
  • een overzetdak
  • een rieten dak
  • een zinken dak

Leien

Deze vorm van dakbedekking werd aanvankelijk, zoals de naam ook zegt, gemaakt van leistenen. Leisteen ontstaat doordat de aarde klei en andere stoffen jarenlang samendrukt wat resulteert in gesteente. Er bestaan tegenwoordig ook kunststof varianten. Deze zijn goedkoper, maar hebben dezelfde uitstraling. Zowel de natuurleien als de kunstof leien hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Leien dakbedekking wordt vaak gekozen door zijn unieke uitstraling.

Dakbedekking leien

Dakpannen

Een hellend dak bekleed met dakpannen is nog altijd de meest voorkomende vorm. Een dakpan wordt uitsluitend gemaakt van gevormd beton of klei. De keramische dakpan (klei dakpan) wordt op een hoge temperatuur in de oven gebakken, terwijl een betonnen dakpan uit zichzelf uithard. Dakpannen worden het meest gekozen omdat ze gemakkelijk en snel geplaatst kunnen worden. Ook gaat de keramische dakpan meer dan 100 jaar mee. We raden de keramische dakpan aan omdat de levensduur 3 keer langer is dan de levensduur van de betonnen dakpan.

Overzetdak

Het overzetdak is een goedkoop alternatief wanneer u het niet ziet zitten om langere tijd zonder dak boven uw hoofd te zitten. In veel gevallen duurt het renoveren van een bestaand dak enkele dagen tot soms wel enkele weken. Een overzetdak daarentegen wordt binnen 24 uur over uw huidige dakbedekking geplaatst. De constructie bestaat uit een frame van houten latten. Op deze houten latten worden lichtmetalen dakpanelen geschroefd. De houten constructie wordt in losse latten ter plaatse op uw dak gemonteerd. Het is uitsluitend mogelijk om dit type dak over leien, roofing (bitumen of EPDM) of golfplaten te plaatsen.

Dakbedekking overzetdak

Riet

Vroeger werd riet gebruikt als goedkope oplossing om een hellend dak waterdicht te houden, momenteel wordt riet juist voornamelijk gebruikt bij het hogere segment vrijstaande huizen. Uw dak is geschikt voor rieten dakbedekking als de hellingshoek minimaal 45 graden is. Deze hellingshoek is nodig om het hemelwater goed af te kunnen voeren, waardoor het riet niet gaat rotten. De levensduur van het rieten dak is ongeveer 30 tot 40 jaar, na deze periode is vervanging noodzakelijk.

Zink

Zink als materiaal voor dakbedekking is met name op oude vrijstaande gebouwen veel terug te zien. Zink heeft het grote voordeel dat het zelfs na 100 jaar nog in goede staat verkeerd. Het zinken dak is een tijd ‘uit de mode’ geweest, maar door de hedendaagse trend om een strak uitzicht te creëren kent het zinken dak weer een terugkeer in het straatbeeld. Tegenwoordig wordt dit materiaal op de daken van modern ogende gebouwen geplaatst.

Zinken daken

Groen op uw hellend dak

Houdt u van de natuur en vindt u de bestaande dakbedekkingen niet interessant genoeg? Dan is een groendak wellicht iets voor u. Bij een groendak wordt vaak gedacht aan een plat dak, waar mensen daadwerkelijk op tuinieren, maar ook voor een hellend dak is een groendak mogelijk. Een extensief groendak is zeker een mogelijkheid, Op de extensieve groendaken kan niet gelopen worden, deze zijn vooral begroeid met vetplanten, mossen en soms kruiden. Extensieve daken vergen vrijwel geen onderhoud en zijn licht in gewicht en daardoor ook mogelijk voor het hellende dak.

hellend dak groendak

Veel geld besparen op uw klus? Vergelijk offertes

Dakwerkers hanteren verschillende tarieven voor het bedekken van een hellend dak, het prijsverschil kan daardoor oplopen tot wel 40%. U heeft er dan ook veel voordeel van om eerst offertes aan te vragen bij verschillende lokale bedrijven. Om u op weg te helpen in uw zoektocht naar informatie en prijzen bieden we u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 dakwerkers bij u in de buurt. Wanneer u het aanvraagformulier heeft ingevuld ontvangt u de offertes binnen 2 werkdagen. Vervolgens bent u in de gelegenheid om de zoektocht naar de meest geschikte dakwerker met de beste prijs voor uw klus te starten.