Groendak

Een groendak heeft dezelfde voordelen als een echte tuin. U kunt erop tuinieren, in de zon zitten, en gezellig met de familie barbecueën. Bent u benieuwd of een groendak bij u mogelijk is? U leest het hier.

Prijs van een groendak

De prijs voor het laten plaatsen van een groendak is afhankelijk van verschillende factoren:

 • afmetingen van het dak
 • bereikbaarheid van het dak (drukke stad of in een rustig dorp)
 • soort dakbedekking
 • soort beplanting

In onderstaande schema staan de prijzen gebaseerd op een goed bereikbaar plat dak.

Soort dakPrijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Extensief groendak€45 - €10060 jaar
Intensief groendak€120 - €20060 jaar
Nieuwe onderlaag (EPDM)€40 - €50in combinatie met groendak 60 jaar

Wanneer u van uw platte dak met een oppervlakte van 50 m² een prachtige extensieve tuin wilt maken kunt u rekening houden met een totaalprijs van ongeveer €6.000,-. Deze prijs is inclusief een nieuwe onderlaag (EPDM) en beplanting. In de meeste gevallen wordt er namelijk een nieuwe ondergrond geplaatst omdat de huidige dakbedekking oud of versleten is. Bent u benieuwd naar wat de exacte kosten voor uw persoonlijke groendak zijn? Dan raden we u aan om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. U krijgt dan niet alleen een goed beeld van de te verwachten kosten, maar u kunt ook nog eens de beste deal pakken. Wanneer u offertes aanvraagt ontvangt u binnen 2 werkdagen tot maximaal 6 offertes van professionele dakwerkers bij u in de buurt. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend, waardoor u nergens aan vast zit.

Het groendak

Een groendak is een hellend dak of plat dak dat begroeid is met planten. Bij beplanting kunt u denken aan grassen, vetplanten, mossen en kruiden. Groendaken zijn een lust voor het oog maar een groendak ziet er niet alleen erg mooi uit, het biedt ook veel praktische voordelen:

 • het verhoogt de waarde van uw woning
 • het verbeterd de (geluids)isolatie
 • het zorgt voor natuurlijke airconditioning
 • het haalt schadelijke stoffen uit de buitenlucht
 • het verlengt de levensduur van uw dak met ongeveer 20 jaar
 • het draagt bij aan het verbeteren van het klimaat
 • het werkt kostenbesparend door verlaging van onderhoudskosten en energiekosten

Deze voordelen, met name de verlenging van de levensduur en hogere isolatiewaarde, zorgen ervoor dat dit een zeer verantwoorde keuze is. Het groendak geeft uw dak een natuurlijke uitstraling, en de praktische voordelen die eraan verbonden zijn zorgen ervoor dat dit dak de ideale oplossing biedt voor de echte tuin- en natuurliefhebber. Afhankelijk van het concept en type beplanting spreekt men over het extensieve en intensieve groendak.

Groendak verzorgen

Extensief groendak

Extensieve groendaken zijn minder belastend voor de dakconstructie. De begroeiing van extensieve groendaken beperkt zich namelijk tot kruiden, mossen, grassen en vetplanten, en heeft daardoor weinig onderhoud nodig. Het voordeel van een extensief groendak is dat het op vrijwel elk dak geplaatst kan worden, zowel op het hellende als het platte dak. Op deze variant kan niet intensief getuinierd worden.

Intensief groendak

Deze variant kenmerkt zich door de eigenschap dat hier werkelijk op getuinierd kan worden. Op deze daken bestaat de begroeiing namelijk veelal uit struiken en bomen, dit vergt dan ook redelijk veel onderhoud. Intensieve groendaken zijn bijna alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat ze zorgen voor een grote belasting van de dakconstructie. Intensieve groendaken zijn namelijk vergelijkbaar met gewone tuinen, waarin geleefd kan worden. Het intensieve groendak is uitsluitend terug te vinden op platte daken.

Opbouw groendak

Het groendak bestaat uit meerdere lagen:

 • De eerste laag bestaat uit de dakbedekking, zoals EPDM. Dit zorgt voor de waterdichtheid van uw dak en dient tevens wortelbestendig te zijn.
 • De tweede laag bestaat uit een water afvoerende laag, beter bekend als de drainagelaag. Deze laag zorgt ervoor dat het water wordt afgevoerd.
 • De derde laag bestaat uit een dun laagje folie, waardoor de grond op zijn plek blijft en niet in het waterafvoersysteem komt.
 • De vierde laag is de grond die op de folie wordt geplaatst.
 • De vijfde en laatste laag is de beplanting. Deze kan bestaan uit mossen, grassen maar zelfs ook uit bomen.

Groendak opbouw

Zo voordelig mogelijk een groendak? Vergelijk offertes

U heeft nu een aantal handvatten voor uw zoektocht naar een prachtig groendak. Bent u enthousiast geworden? Dan bent u hier bij het goede adres voor de belangrijkste bespaartip: het gratis en vrijblijvend vergelijken van offertes. Mensen die u voorgingen hebben ervaren dat de besparing kan oplopen tot wel 40% op de totale klus. Door het invullen van het korte offerteformulier ontvangt u van maximaal 6 betrouwbare dakwerkers bij u in de buurt offertes. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes en kan het vergelijken beginnen. We wensen u alvast een prachtige zomer toe, waarbij het genieten van uw groendak natuurlijk niet mag ontbreken.