Dakonderhoud

Dakonderhoud is niet alleen noodzakelijk als er mos of aanslag op uw dak zit, ook uit voorzorg is het verstandig om uw dak regelmatig te onderhouden om dure reparaties te voorkomen. Lees snel verder voor de gewenste dakonderhoud informatie.

Kosten dakonderhoud

Uw dak is essentieel voor de bescherming van u en uw inboedel, toch vergeten veel mensen om regelmatig dakonderhoud te (laten) plegen. Dit terwijl u de levensduur van uw dak met 10 jaar kunt verlengen door regelmatig onderhoud! U kunt ervoor kiezen om zelf het dak op te gaan om het schoon te maken, maar u kunt dit ook door een professional laten doen. De richtprijzen voor dakonderhoud door een professionele dakwerker staan in onderstaande schema. Deze prijzen zijn inclusief:

  • reinigen dakoppervlakte en vuil afvoeren;
  • dak inspecteren op waterdichtheid;
  • dakgoten schoonmaken en controleren;
  • voorrijkosten;
  • btw.
Soort woningGemiddeld kosten per m²Gemiddelde totale kosten per grondige onderhoudsbeurt
Tussenwoning€15€1.100
2 onder 1 kap/hoekwoning€15€1.100
Vrijstaande woning€12€1.500

Het reinigen van het dak wordt gedaan met een hogedrukreiniger, waarbij veel water wordt gebruikt. Wanneer water in contact komt met de aanslag op uw dak is gladheid onvermijdelijk. Wanneer u deze gevaarlijke situatie liever uit de weg gaat is het verstandig om een ervaren dakwerker deze klus op te laten pakken. Als u weer jaren beschermd wilt zijn tegen allerlei weersomstandigheden raden wij u aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van maximaal 6 lokale dakwerkers. Naast dat u specifieke prijsinformatie heeft voor uw klus kunt u ook flink besparen op de kosten. De mensen de u voorgingen hebben ervaren dat de prijs tussen diverse aanbieders tot wel 40% kan verschillen.

Dakonderhoud

Wanneer we storm en ander zwaar weer uitsluiten, is achterstallig onderhoud de grootste bedreiging voor uw dak. Luchtvervuiling zorgt ervoor dat uw dak het soms zwaar te verduren krijgt. Zo ontstaat er bijvoorbeeld mosgroei op daken. Vooral op daken die noordgericht zijn (weinig zon) of op daken die zich dichtbij bomen of andere begroeiing bevinden. Het is aan te raden om uw dak eens per jaar te controleren op afval, mos en eventuele missende of verplaatste elementen zoals dakpannen.

dakonderhoud schoon en vies

Dakonderhoud contract

Veel dakwerkers bieden een dakonderhoud contract aan. Beschikt u over een dakonderhoud contract dan hoeft u nooit meer om te kijken naar de staat van uw dak en ook niet te onthouden wanneer de laatste dakcontrole is geweest. De dakwerker neemt contact met u op wanneer een nieuwe onderhoudsbeurt weer nodig is. Gemiddeld heeft het contract een looptijd van 2 tot 5 jaar, na deze periode kunt u tegen een nieuw tarief uw abonnement verlengen. De jaarlijkse kosten voor een dakonderhoud contract liggen tussen de €80,- en de €140,-. Specialisten raden u aan om een onderhoudscontract te overwegen vanaf het moment dat uw woning 10 jaar oud is. Het contract bestaat veelal uit de volgende werkzaamheden:

  • vuil verwijderen van het dak;
  • schoonmaken van afvoeren en dakgoten;
  • controle op gebreken;
  • advies bij eventuele gebreken;
  • in enkele gevallen het repareren van kleine gebreken.

Werkwijze dakonderhoud

Wanneer uw dakwerker langskomt voor onderhoud aan uw dak wordt er in eerste instantie gekeken naar het soort dakbedekking. Dakpannen worden namelijk schoongemaakt met heet water onder hoge druk, terwijl dakleien met lage druk moeten worden schoongemaakt. Door het hete water lost de vervuiling zoals mossen en aanslag op. Vervolgens wordt het dak schoon gespoeld onder lage druk. Als laatste wordt het dak in veel gevallen behandeld met anti- mos en algenmiddel waardoor algen de komende jaren niet terug te vinden zijn op uw dakbedekking.

dakonderhoud verschil

Frequentie dakonderhoud

Het is handig om te weten waarom dakonderhoud verstandig is, maar op welke momenten is het aan te raden? Ervaren dakwerkers raden u aan om het eerste complete dakonderhoud na 10 jaar te laten uitvoeren. Na deze onderhoudsbeurt kan het dak weer 10 jaar zonder enig onderhoud vooruit. Wanneer het dak 20 jaar is, is een volgende complete onderhoudsbeurt aan te raden. Als het dak eenmaal 20 jaar oud is, is dakonderhoud om de 2 jaar geen overbodige luxe.

Wat kunt u zelf doen aan dakonderhoud?

Zelf kunt u ook een aantal stappen ondernemen om enerzijds kosten te besparen en anderzijds uw dak te beschermen. Zo kunt u bijvoorbeeld (indien van toepassing) op tijd uw bomen snoeien. Als u namelijk een laag dak heeft, kan het zijn dat er bladeren of takjes van de boom op uw dak terecht komen. Dit vormt een ideale plek om algen en mossen te laten groeien. Ook kunt u eens per 2 jaar uw dakgoten vrij maken van bladeren en ander vuil. Bij een plat dak is het verstandig om hem 2 keer per jaar goed te vegen, waardoor ophoping van bladeren en vuil niet voor schimmel en aantasting kunnen zorgen.

Totale renovatie

Als uw dakbedekking zijn levensduur heeft bereikt, is het verstandig om een grondige inspectie te laten uitvoeren door een professionele dakwerker. Het is mogelijk dat de dakwerker concludeert dat het dak goed is onderhouden en dat een grondige reiniging voldoende moet zijn om er weer jaren beschermd bij te zitten. Het is ook mogelijk dat uw dak in de nabije toekomst voor dure problemen gaat zorgen, dan kan een totale dakrenovatie wordt aanbevolen. De meest voorkomende dakbedekking voor het hellende en gebogen dak blijft de keramische dakpan. Dakpannen worden snel en relatief goedkoop geplaatst en hebben een lange levensduur. Voor het platte dak is bitumen de meest voorkomende bedekking. Wanneer u iets anders wilt kunt u altijd kijken welke mogelijkheden in dakbedekking u verder heeft.

Voordelig dakonderhoud? Vraag offertes aan

Is uw dak aan onderhoud toe en wilt u dit door een professional laten doen zodat u zeker weet dat u weer jaren plezier gaat beleven aan uw dak? Dan raden we u aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van maximaal 6 betrouwbare dakwerkers bij u in de buurt. Wanneer u het formulier heeft ingevuld ontvangt u de offertes binnen 2 werkdagen, waarna u deze rustig tegen elkaar kunt afwegen. Dus wacht niet op achterstallig onderhoud en vergelijk specialisten om zo voordelig mogelijk uit te zijn.