Dakisolatie

Wist u dat 30% van alle warmte uw huis verlaat door het dak? Dit kunt u voorkomen door uw dak te laten isoleren. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Door dakisolatie bespaart u jaarlijks namelijk veel geld. Lees hier meer over de prijzen van alle soorten dakisolatie.

Prijzen van dakisolatie

Dakisolatie wordt tegenwoordig in elk nieuwbouwhuis toegepast. Bezit u een ouder huis? Ook dan is het verstandig om uw huis te laten isoleren. In onderstaand tabel ziet u namelijk wat u jaarlijks aan energiekosten kunt besparen. Ook de gemiddelde prijzen voor het laten plaatsen van dakisolatie ziet u in onderstaande schema. De prijsvoorbeelden zijn gebaseerd op een gemiddeld eengezinswoning met een hellend dak of een plat dak.

Type dakPrijs per m² (incl. plaatsing en btw)Prijsvoorbeeld Gemiddelde besparing energiekosten per jaarTerugverdientijd investering
Hellend dak (76 m²), onverwarmde zolder*€13 - €20€1.000 - €1.500€4003.5 jaar
Hellend dak (76 m²), verwarmde zolder**€50 - €65€4.000 - €5.000€6507 jaar
Hellend dak (52 m²), zoldervloer€20 - €26€1.000 - €1.350€4752.5 jaar
Plat dak (50 m²)€50 - €70€2.500 - €3.500€5006 jaar

*Onverwarmde zolder: niet bewoond en niet verwarmd, veelal een loze ruimte.
** Verwarmde zolder: bewoond, en verwarmd, veelal een kinderkamer of hobbykamer.

Bij verwarmde zolders heeft het geen zin om de vloer te isoleren, omdat verwarmde lucht alsnog gemakkelijk door het dak kan ontsnappen. Bij een onverwarmde zolder (loze ruimte) heeft het wel zin om de vloer te isoleren omdat hierbij de warmte van de benedenverdieping wordt tegengehouden door de geïsoleerde zoldervloer. Bent u benieuwd naar wat de exacte prijs voor uw dakisolatie klus is? Dan raden wij u aan om offertes te vergelijken. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de gehele klus. De prijzen die dakwerkers hanteren kunnen namelijk flink uiteenlopen. Zo bespaart u niet alleen op de stookkosten maar kunt u de investeringskosten ook nog eens enorm beperken. Wij bieden u de mogelijkheid gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 ervaren aanbieders in uw regio met elkaar te vergelijken. Laat het besparen maar beginnen.

Dakisolatie

Een ongeïsoleerd dak is slecht voor het milieu en voor uw portemonnee. De warmte van uw verwarming stijgt namelijk op dakisolatie warmteverlieswaardoor het al snel bij het dak komt. Wanneer u geen dakisolatie heeft kost dit u gemiddeld €500,- aan extra stookkosten per jaar. 30% van de totale warmte verlaat namelijk via het dak uw huis. Laat uw dak daarom isoleren. Dit kan op verschillende manieren met diverse soorten materialen. De meest gebruikte materialen zijn:

  • glaswol
  • PUR
  • EPS
  • PIR

 

Glaswol

Glaswol is een soort wol waarin glassplinters zijn verwerkt en is het meest geschikt voor zoldervloeren en hellende daken. Glaswol is een voordelig goed werkend isolatiemateriaal die ook nog eens geluiddempend werkt. Dit isolatiemateriaal is de meest voorkomende vorm van isolatie, mede door de goede prijs/kwaliteitverhouding.

PUR

PUR, ofwel polyurethaan, is beschikbaar als schuim en isolatieplaten. PUR wordt gebruikt als isolatie bij zowel een hellend als plat dak. Het voordeel van PUR is dat de isolatieplaten al voorzien zijn van een dampremmende laag, en met het schuim kunnen ook alle naden en kieren worden gedicht. De dampremmende laag zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal droog blijft, doordat de laag voorkomt dat vocht van binnenuit de constructie intrekt.

EPS

EPS, ofwel geëxpandeerd polystyreen, is enorm vochtwerend en bestaat maar liefst voor 98% lucht en 2% kunststof. Veel isolatiemateriaal bestaan voor het grootste deel uit lucht. Lucht is namelijk een goede isolator als er maar voor gezorgd wordt dat deze lucht niet vrij kan stromen. Dit kan voorkomen worden door een poreus materiaal toe te passen zoals EPS. EPS bestaat uit een groot volume aan stilstaande lucht in de vorm van gesloten minuscule belletjes. EPS wordt in de vorm van parels verkocht of in de vorm van isolatieplaten. Zowel de parels als de platen zijn erg licht en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. EPS isolatiemateriaal kan gebruikt worden bij hellende en platte daken.

dakisolatie eps parels

PIR

PIR, ofwel polyisocyanuraat, bestaat uit harde isolatieplaten. In vergelijking tot andere isolatiematerialen heeft PIR de hoogste isolatiewaarde, daarnaast is het vochtwerend en brandveilig. Ook dit materiaal kan gebruikt worden bij zowel platte als hellende daken. Wel is het moeilijk om PIR te vormen door zijn hardheid, en is het minder milieuvriendelijk dan PUR.

Dakisolatie hellend dak

Een hellend dak kan op 3 manieren worden geïsoleerd:

OptiesToelichting
Isoleren van de buitenzijde van het dakWanneer u de hoogst mogelijke isolatiewaarde wilt halen is dakisolatie aan de buitenkant van het dak de beste keuze. Het is wel een klus voor een ervaren dakwerker omdat uw huidige dakbedekking er eerst af moet worden gehaald. Wanneer u een nieuw dak laat plaatsen is dit de meest voor de hand liggende keuze.
Isoleren van de binnenzijde van het dakDe tweede optie is het isoleren van de binnenzijde van uw dak. Dit is een makkelijker klusje, en kost daardoor ook minder tijd en geld om het te laten plaatsen. Isolatie aan de binnenzijde van het dak heeft een iets lagere isolatiewaarde dan wanneer er aan de buitenkant wordt geïsoleerd. Bij deze variant wordt de dakisolatie tussen het dakbeschot en de beplating geplaatst.
Isoleren van de zoldervloerAls u de zolder niet verwarmd is het ook mogelijk om uw zoldervloer te isoleren. Dit kost in de meeste gevallen minder materiaal dan wanneer het hellende dak aan de binnen of buitenzijde wordt geïsoleerd. Vloerisolatie wordt met name toegepast als de zolder niet wordt gebruikt als leefruimte. Als de zoldervloer geïsoleerd is betekent dit dat de warmte binnen wordt gehouden tot de zoldervloer.

Dakisolatie schuin dak
Optie 2: isoleren aan de binnenzijde van het dak

Dakisolatie plat dak

Ook voor het isoleren van het platte dak bestaan er 2 opties, deze opties zijn schematisch weergegeven in onderstaande tabel.

OptiesToelichting
Isolatie onder de dakbedekkingDeze isolatiemethode heeft de hoogste isolatiewaarde. Vaak wordt deze methode toegepast wanneer de oude dakbedekking aan vervanging toe is, waardoor de huidige dakbedekking er toch al wordt afgehaald.
Isolatie op de dakbedekkingAls u nog niet zo lang geleden nieuwe dakbedekking heeft laten plaatsen kunt u er ook voor kiezen om de isolatie op uw dakbedekking te laten plaatsen. Deze isolatie bestaat uit waterdichte platen. Om te voorkomen dat deze isolatieplaten wegwaaien wordt er een laag grind of tegels op geplaatst.

Dakisolatie plat dak

Optie 1. Isolatie onder de dakbedekking

Premies dakisolatie

Het grootste voordeel van dakisolatie is dat u enorm gaat besparen op uw energiekosten. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook zeker voor het milieu. Juist om deze reden wordt dakisolatie gestimuleerd door de Vlaamse Regering. In de laatste jaren zijn er heel wat subsidies en premies afgeschaft, maar gelukkig is de premie voor dakisolatie gespaard gebleven. Niet onterecht want het is één van de meest energievriendelijke maatregelen die er zijn op het gebied van wonen. De dakisolatiepremie kan oplopen tot wel 30% belastingvermindering met een maximum bedrag van €3.050,- voor de dakisolatiewerken uitgevoerd door een dakwerker. In totaal zijn er 5 verschillende instanties waar u een dakisolatiepremie kunt aanvragen:

  • uw netbeheerder;
  • het Vlaams Gewest;
  • de provincie;
  • de gemeente;
  • de federale regering.

Omdat er verschillende instanties zijn die premies geven is het lastig om voor uw persoonlijke situatie de totale premie in te kunnen schatten. Bij premiezoeker ziet u precies op welke premies u aanspraak kunt maken.

Wilt u nog meer geld besparen? Vergelijk offertes

Door de juiste dakisolatie bespaart u op uw energiekosten en ontvangt u wellicht premies/subsidies waardoor de investeringskosten dalen. Maar we zijn nog niet klaar met het geven van bespaartips. De laatste en zeker niet de onbelangrijkste bespaartip is het vergelijken van verschillende dakwerkers in uw buurt. De prijzen die dakwerkers hanteren kunnen namelijk enorm uiteenlopen. Het is daardoor verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken om uiteindelijk de voordeligste deal te kunnen pakken. Het is namelijk zo dat u door het vergelijken van offertes tot wel 40% kunt besparen op de totale kosten van uw dakisolatie klus. U wilt toch niet méér geld besteden dan dat nodig is?