Dakgoten

Uw dakgoot is essentieel voor de afvoer van het regenwater, maar wat als de dakgoot aan vervanging toe is? Lees snel verder om uw mogelijkheden te vergelijken.

Dakgoten prijzen in 2018

Dakgoten zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er verschillende materialen; u heeft de keuze uit zink, kunststof, koper of aluminium. In onderstaande schema geven we enkele richtprijzen om u een indicatie te geven over de te verwachten kosten. De prijzen zijn inclusief btw en montagekosten.

ProductKosten per meter
Zinken dakgoot€33 - €58
Kunststof dakgoot€25 - €33
Koperen dakgoot€40 - €42
Aluminium dakgoot€27 - €58*

* Aluminium is duurder dan zink, maar kan snel en gemakkelijk geplaatst worden waardoor de arbeidskosten lager zijn dan bij het plaatsen van een zinken goot. Hierdoor is de richtprijs te vergelijken met die van de zinken dakgoot.

Wanneer u een zinken dakgoot wilt laten plaatsen moet u voor een gemiddeld rijtjeshuis denken aan een richtprijs van €840,-. Deze prijs is inclusief:

 • 15 meter aan dakgoten (goed voor de voor- en achterkant van de woning)
 • inmeten
 • plaatsing
 • verwijderen van het oude materiaal
 • btw
 • voorrijkosten

Bent u benieuwd naar wat de kosten voor u persoonlijk zijn voor het vervangen of nieuw laten plaatsen van de dakgoten van uw woning? Dan raden wij u aan gratis en vrijblijvend 6 verschillende offertes aan te vragen. Door deze offertes met elkaar te vergelijken bespaart u tot wel 40% op uw dakgoot, wat voor u kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Verschillende vormen dakgoten

Daken en een dakgoot zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Een dakgoot is een smalle lange halfronde of bakvormige constructie die ervoor zorgt dat het regenwater geen schade veroorzaakt aan uw woning. Wanneer er geen dakgoten worden geplaatst kunnen er gaten in uw tuin ontstaan door de weggespoelde grond, maar ook worden de buitenmuren onnodig nat waardoor er schimmel kan ontstaan. Kortom, een dakgoot is essentieel voor de woning. Er bestaan verschillende vormen dakgoten:

 • bakgoot (rechthoek)
 • mastgoot (halfrond)
 • kilgoot
 • zakgoot

Bakgoot

Deze vorm dakgoot is de meest voorkomende dakgoot in België. Een bakgoot is kenmerkend door de rechthoekige vorm en de platte bodem. De onderdelen van deze dakgoot zijn de gootklossen en een bodem (vaak van zink). Voordelen van deze vorm dakgoot zijn de snelle montage, en dat hij in vele verschillende materialen te verkrijgen is. Doorgaans is deze bakgoot goedkoop om te laten plaatsen en onderhoudsvriendelijk.

bakgoot

Mastgoot

De mastgoot, ook wel hanggoot genoemd, dankt zijn naam aan de halfronde vorm. Door de ronde bodem stroomt het regenwater sneller door dan bij een bakgoot met een vlakke bodem. Een mastgoot vervuild daardoor minder snel. Deze dakgoot werd vroeger gemaakt van hout, maar tegenwoordig wordt hij ook gemaakt van metalen zoals aluminium, koper, staal of zink. Het meest gebruikte materiaal bij deze vorm is zink. De half ronde vorm maakt dat het een erg stevige constructie is waardoor u er gemakkelijk een ladder tegenaan plaatst.

mastgoot

Kilgoot

De kilgoot, ook wel kielgoot genoemd, is een dakgoot op de plek waar twee schuin aflopende dakvlakken elkaar raken. De kilgoot wordt bekleed met zink of lood, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om dit type met kunststof te bekleden. Wanneer twee dakvlakken elkaar raken en er een dakgoot tussen wordt geplaatst verkleint u de kans op lekkage.

kilgoot

Zakgoot

De zakgoot wordt gebruikt wanneer er twee hellende daken tegen elkaar staan. Deze vorm is met name terug te zien bij gebouwen die in de jaren 30 en 40 zijn ontworpen en gebouwd. Zakgoten werden vroeger veel gebruikt omdat de huizen steeds dichter op elkaar werden gebouwd. Tegenwoordig is deze architectuur niet veel meer te zien omdat huizen op andere manieren worden ontworpen en gebouwd. Uiteraard betekent dit niet dat u geen hulp kunt krijgen bij het vervangen of repareren van deze dakgoot.

zakgoot

Materialen

In de vorige eeuw werden dakgoten traditioneel gemaakt van zink. Doordat de grondstof ‘zink’ in waarde steeg gingen dakwerkers gebruik maken van kunststof dakgoten. In de afgelopen jaren zien we hier ook weer een verschuiving omdat de aardolie in waarde is gestegen (grondstof voor kunststof) en de zinkprijs in waarde is gedaald. Hierdoor komt de zinken dakgoot weer steeds vaker voor, welke tevens veel beter oogt. Tegenwoordig worden de volgende materialen gebruikt:

 • zink
 • koper
 • kunststof
 • aluminium

Zinken dakgoot

De zinken dakgoot is de meest voorkomende dakgoot in België. Het is al tijden een goed materiaal dat onder meer de volgende voordelen heeft:

 • vorstbestendig
 • sterk materiaal
 • lange levensduur

De zinken dakgoot wordt geplaatst in een houten omlijsting en vervolgens met beugels aan de muur bevestigd. U kunt er op rekenen dat er om de 60 centimeter een beugel wordt geplaatst.

Aluminium dakgoot

Waarom zou u voor aluminium kiezen, als zink al tijden een aanvaard product is? Het eerste argument zou de naadloosheid zijn. Doordat de naden van de zinken dakgoot gelast zijn zullen deze gaan uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen. Een aluminium dakgoot bevat geen naden en heeft dus geen zwakke plekken. Een tweede voordeel is de kleur. Vindt u de look van koper of zink erg mooi, dan kunt u ervoor kiezen om de aluminium dakgoot in deze kleur te nemen. Aluminium als grondstof is ongeveer 60% duurder dan zink. Dit betekent niet dat u ook daadwerkelijk duurder uit bent. Dit komt omdat aluminium dakgoten sneller en gemakkelijker te plaatsen zijn door de dakwerker.

Koperen dakgoot

De koperen dakgoot heeft, ten opzichte van aluminium en zink, verschillende voordelen. Koper heeft de langste levensduur en daarnaast zet koper minder uit dan zink. Belangrijk om te weten is dat een koperen dakgoot niet uit een te lang stuk mag bestaan; door thermische spanningen kunnen er scheurtjes ontstaan op de plekken waar de druk te hoog is. Koperen dakgoten zijn met name terug te zien bij de wat oudere villa’s en herenhuizen.

Kunststof dakgoot

Kunststof dakgoten worden vaak gebruikt bij de waterafvoer van bijgebouwen of schuren. U heeft de keuze tussen twee verschillende vormen:

 • Rechthoekig (bakgoot)
 • Halfrond (mastgoot)

Dit materiaal is in vergelijking met de andere materialen een goedkopere optie. Wel heeft dit materiaal de eigenschap dat het bij temperaturen beneden de +5 graden brosser wordt. Verder worden de verschillende lengtes verlijmd met elkaar waardoor de kans op lekkages groter is dan bij de gelastte varianten.

Onderhoud

Het wordt aangeraden om de dakgoot één of tweemaal per jaar schoon te maken en meteen te controleren op beschadigingen om lekkages te voorkomen. Wanneer u veel begroeiing rondom uw dakgoten heeft, is het verstandig om de dakgoot tot wel 3 keer per jaar schoon te maken. Heeft u geen zin of tijd voor al dit dakonderhoud? Laat dan een rooster over uw dakgoot plaatsen. De voordelen van een dakgoot rooster zijn:

 • geen ongedierte in uw dakgoot;
 • goedkoop;
 • besparing op onderhoudskosten;
 • geen schimmelvorming in uw dakgoot.

Dakgoten materiaal

Bespaar in 2018 door offertes te vergelijken

Gaat u nieuwe dakgoten aanschaffen? Dan raden wij u aan om vooraf verschillende dakspecialisten met elkaar te vergelijken. Op de markt zijn namelijk erg veel aanbieders van dakwerken. Deze aanbieders leveren vaak hetzelfde product, maar tegen andere prijzen. Om er snel achter te komen welke aanbieder het voordeligste is, kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. U ontvang dan binnen 2 werkdagen tot wel 6 verschillende offertes van professionele bedrijven bij u uit de regio. De offertes vergelijkt u vervolgens met elkaar waarna u de goedkoopste aanbieder kiest. Met het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen, wat voor u enkele honderden euro’s zal betekenen.