Dakpannen

Het pannendak is de meest gebruikte dakbedekking voor het hellende dak in België en verkrijgbaar in verschillende soorten. Benieuwd naar de prijzen, de soorten dakpannen en voordelen? Lees dan snel verder.

Dakpannen prijs

De prijs voor het laten plaatsen van een pannendak wordt berekend in m². Als u kiest voor dakpannen heeft u de keuze uit keramische en betonnen dakpannen. De richtprijzen voor de verschillende soorten dakpannen in onderstaande schema zijn inclusief btw en montage. Met deze richtprijzen ziet u direct wat de totale klus u ongeveer gaat kosten.

Prijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Keramische dakpannen€32 - €65100+ jaar
Betonnen dakpannen€22 - €4130 jaar

Een gemiddeld huis heeft een dakoppervlakte van 100 m². Wanneer het dak met keramische dakpannen wordt bekleed komt de gemiddelde totaalprijs uit op €6.500,-. We bieden u graag de mogelijkheid om voor uw persoonlijke situatie het totale kostenplaatje in te zien. Door zonder enige verplichtingen en geheel kosteloos maximaal 6 offertes aan te vragen van dakwerkers in uw omgeving kunt u tot wel 40% besparen op uw nieuwe dak. Het vergelijken van offertes is een slimme manier om de deal te vinden die het best aansluit op uw persoonlijke wensen en behoeften.

Soorten dakpannen

Het pannendak is de meest gebruikte dakbedekking voor het hellende dak in België. Enkele eeuwen geleden maakte men met de hand dakpannen van klei, met de zon als oven. Tegenwoordig gaat het proces een stuk sneller en efficiënter, waardoor iedere dakpan hetzelfde is en een betere kwaliteit heeft. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten dakpannen:

  • keramische dakpannen
  • betonnen dakpannen

Keramische dakpannen

De keramische dakpan is een van klei gebakken pan. Deze soort dakpan wordt toegepast op zowel hellende daken als gebogen daken, ter bescherming tegen weersinvloeden. Er kunnen vele vormen daken worden bedekt met keramische dakpannen door de complexe mogelijkheden in hulpstukken. Zo is er de mogelijkheid om dakpannen zelfs verticaal te bevestigen. Een leuk weetje: de klei waarmee keramische dakpannen worden gemaakt, wordt voornamelijk uit Belgische rivieren gehaald. Klei is in deze rivieren in ruime mate aanwezig. De aanvoer van klei door de rivier is namelijk een continue proces. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat er jaarlijks meer klei in de rivieren wordt afgezet dan dat er wordt gewonnen.

De keuze in keramische dakpannen is groot; ze zijn er in verschillende maten en kleuren. Wat betreft de kleuren heeft u de keuze uit vrij neutrale kleuren zoals grijs, zwart, blauw rood en bruin. De mogelijkheid in grootte is vrij beperkt. Wanneer u een groot dak heeft raden wij u aan om een wat grotere dakpan te kiezen omdat er dan meerdere m² kan worden gelegd per uur waardoor de arbeidskosten lager zullen uitvallen. U heeft daarnaast de keuze voor keramische dakpannen met of zonder glazuurlaag. Kiest u voor dakpannen voorzien van een glazuurlaag, dan verlengd u de levensduur met tientallen jaren, een aanrader. De keramische dakpan onderscheidt zich van de betonnen dakpan door:

  • duurzaamheid
  • kleurvastheid
  • lange levensduur

dakpannen keramische dakpannen

Betonnen dakpannen

De betonnen dakpan wordt in tegenstelling tot de keramische dakpan niet gebakken. Betondakpannen zijn gemaakt van cement dat is uitgehard. Doordat beton niet gebakken hoeft te worden op hoge temperaturen en het materiaal volledig recyclebaar is zijn ze erg milieuvriendelijk. De betonnen dakpan wordt ook wel de sneldakpan genoemd omdat hij gemakkelijk en snel te plaatsen is. Bovendien is dit type dakpan in prijs ook voordeliger. Er zit wel een keerzijde aan al deze voordelen. Pannendaken met betonnen dakpannen blijven minder lang mooi omdat de toplaag gevoelig is voor slijtage waardoor ze snel aan kleur verliezen en er eerder groene aanslag ontstaat. Kiest u voor betonnen dakpannen, laat ze dan om deze reden voorzien van een acrylaat beschermlaag. Door deze laag worden de dakpannen glad, waardoor mos, algen en stof zich minder snel hechten aan de dakpan.

dakpannen betonnen dakpannen

Voordelen

De verschillende soorten dakpannen hebben beide veel voordelen. Om voor uw dak de beste keus te maken hebben we deze voordelen per soort dakpan voor u op een rij gezet.

Voordelen keramische dakpanVoordelen betonnen dakpan
Complexe vormen mogelijk door de verschillende hulpstukkenMilieubewust
Lange levensduur (100+ jaar)Makkelijk en snel te plaatsen doordat de dakpan vaak groter is dan de keramische dakpan.
Bestand tegen aanslagLaag geprijsd

Wanneer we alle voordelen afwegen komt de keramische dakpan uiteindelijk beter uit de bus. Keramische dakpannen blijven langer mooi en hebben een langere levensduur. Het is een duurdere optie die zich naar verloop van tijd terugverdient. Wilt u toch liever een goedkope en meer milieubewuste optie? Kies dan voor de betonnen dakpan.

Liever een rieten dak?

Heeft u een hellend of gebogen dak en bent u op zoek naar iets anders dan dakpannen? Dan is een rieten dak wellicht iets voor u. Een rieten dak ziet er erg mooi uit en heeft enorm goede isolatiewaarden. Het rieten dak wordt gemaakt van jong riet, maximaal één jaar oud. Meerjarig riet is niet geschikt voor dit type dak. Vroeger was riet, naast stro, de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het juist gebruikt bij huizen in het hogere marktsegment. De levensduur van riet is ongeveer 30 tot 40 jaar en na het verstrijken van deze tijd is algehele vervanging noodzakelijk.

Rieten dak artikel dakpannen

Vraag hier eenvoudig offertes aan

Bent u geïnteresseerd in het laten plaatsen van dakpannen of wilt u eerst nog meer prijsinformatie? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 dakwerkers bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes waarmee we u de kans bieden om de verschillende vakkundige dakwerkers met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunt u tot wel 40% besparen, wat voor u tijdens de dakrenovatie een weekje vakantie kan betekenen.

Besparen vakantie