Dakleien

Dakleien zorgen voor een smaakvolle bescherming van uw woning. De elegante natuurlijke uitstraling, en het betaalbare prijskaartje maken dakleien een interessante vorm van dakbedekking. Lees hier alles over de verschillende soorten dakleien.

Dakleien prijs

Dakleien, ook wel shingles genoemd, zien er authentiek uit en geven uw woning een prachtig uiterlijk. Wanneer u zich oriënteert op de mogelijke dakbedekkingen is de prijs een belangrijke factor. Om deze reden hebben we voor u de richtprijzen van de 3 verschillende soorten dakleien op een rijtje gezet.

Soort dakleienPrijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Bitumenleien€30 - €4025 jaar
Kunstleien€30 - €6525 jaar
Natuurleien€55 - €19930 jaar

Omdat dakwerkers verschillende tarieven hanteren is de bovenstaande schatting nog ruim. Maar stel, u laat uw dak met een dakoppervlakte van 100 m² bedekken met kunstleien, dan komt de richtprijs neer op een gemiddelde van €5.000,-. Bent u benieuwd naar wat de prijs van uw klus in uw situatie is? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vakkundige dakwerkers bij u in de buurt. Door verschillende dakwerkers met elkaar te vergelijken kunt u, terugkijkend op het prijsvoorbeeld, al gauw enkele honderden euro’s besparen.

De soorten dakleien

Van oorsprong werd deze vorm van dakbedekking, zoals de naam ook zegt, gemaakt uit leistenen. Leistenen bestaan uit laagjes gesteente, zoals klei en kwarts, die onder enorme druk van de aarde zijn geperst tot stevig gesteente. Tegenwoordig zijn dakleien niet alleen verkrijgbaar van steen, maar ook van kunststof en bitumen. De kunststof en bitumen variant hebben dezelfde uitstraling als steen maar een lager prijskaartje. De verschillende soorten dakleien hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Zoals in de prijstabel is te zien bestaan er 3 soorten dakleien:

  • natuurleien
  • kunstleien
  • bitumenleien

Dakleien

Natuurleien

Natuurleien vormen al eeuwenlang een perfecte bedekking voor het dak. Leisteen is namelijk wat vettig en heeft weinig poriën waardoor het schoonmaken eenvoudig is en de lei geen water doorlaat. Een nadeel is wel dat leisteen een zacht gesteente is dat gevoelig is voor weersinvloeden. Dakleien zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, zo zijn er bijvoorbeeld rode, oranje, blauwe en grijze dakleien. Dit maakt dat er voor ieder type dak wel een geschikte kleur te vinden is. Het aanbrengen van natuurleien is niet iets wat je zo maar even doet, het vergt veel vakmanschap om de leien in de gewenste vormen te snijden en op de juiste manier aan te brengen door middel van spijkertjes of haakjes.

Kunstleien

Doordat natuurleien kwetsbaar en aan de prijzige kant zijn, kwamen de kunstleien op de markt. Als u voor deze kunstleien kiest dan loopt u geen risico op fouten of onvolmaaktheden, ze worden namelijk fabrieksmatig gemaakt. Kunstleien bieden overigens dezelfde mogelijkheden als natuurleien. Kunstleien zijn gemaakt uit een mengsel van mineraal vezels en cement waarna ze stuk voor stuk een grondige kwaliteitscontrole ondergaan. Kunstleien zijn verkrijgbaar in vele kleuren waarbij we u aanraden om leien te nemen die een beschermende moswerende laag bevatten.

Bitumenleien

Bitumenleien zijn elementen die, zoals de naam al zegt, gemaakt zijn van bitumen. Deze bitumenleien worden in de volksmond ook wel shingles of dakshingles genoemd. Dakshingles worden vooral veel gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes en blokhutten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen:

  • rechthoekig
  • beverstaartvormig
  • zeshoekig

De meest gebruikte shingels zijn overigens de ‘gewone’ rechthoekige variant. Er zijn niet alleen verschillende vormen verkrijgbaar, ook bitumenleien zijn net als bij de kunst- en natuurleien in verschillende kleuren beschikbaar. De meest voorkomende kleuren zijn: zwart, groen, bruin en rood.

                                                                                Bitumenleien                Kunstleien                        Natuurleien

Soorten dakleien

De voordelen van dakleien

Een dak bekleed met dakleien heeft vele voordelen. Zoals u in onderstaande schema ziet, is niet alleen het uiterlijk een groot voordeel van de verschillende soorten leien dakbedekkingen, maar spelen er ook een aantal praktische eigenschappen een grote rol.

Voordelen natuurleienVoordelen kunstleienVoordelen bitumenleien
OnbrandbaarMogelijk op complexe of zelfs verticale oppervlaktenIn vele vormen verkrijgbaar
KleurvastDezelfde uitstraling als natuurleienLichtgewicht
OnderhoudsvrijGeen onvolmaakthedenGeluidswerend
DuurzaamBeschikbaar met beschermlaagFlexibel materiaal
Bestand tegen alle weersinvloedenGoedkoopGoedkoop

Op zoek naar vergelijkbare dakbedekking?

Bent u op zoek naar dakbedekking maar twijfelt u of dakleien wel iets voor u zijn? Dan heeft u gelukkig nog altijd De keuze uit de vele verschillende dakbedekkingen die er zijn voor het hellende dak. Zo zijn er de welbekende dakpannen, wat voor u een passend alternatief kan zijn. Dakpannen vallen in dezelfde prijscategorie en zijn onderhoudsvriendelijk. Vindt u de levensduur van de dakleien onvoldoende? Dan is het zeker de moeite waard om het zinken dak te overwegen. Zinken dakbedekking heeft maar liefst een levensduur van 125 jaar.

Met offertes vergelijken kunt u tot wel 40% besparen

Bent u enthousiast geworden over dakleien en wilt u het graag als dakbedekking? Dan bieden wij u graag de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van maximaal 6 dakwerkers bij u in de buurt.
Binnen 2 werkdagen ontvangt u de vrijblijvende offertes waarmee u zich vanuit huis rustig kunt oriënteren, en wie weet zit de geschikte dakwerker voor uw klus ertussen. De mensen die u voorgingen hebben ondervonden dat de besparing door het vergelijken kan oplopen tot wel 40% op de totale kosten.

Offerte dakleien