Dakbedekking

Is uw woning toe aan een dakrenovatie, of gaat u een nieuwe schuur bouwen en zoekt u de perfecte dakbedekking? Lees snel verder voor informatie over de prijzen en mogelijkheden van de verschillende soorten dakbedekking.

Prijzen dakbedekking

Wanneer u zich oriënteert op uw nieuwe dakbedekking mogelijkheden, zijn richtprijzen een belangrijke factor. De prijs voor het laten plaatsen van een dak hangt af van verschillende factoren: materiaal, de afmeting en vorm van het dak. We hebben voor u de verschillende richtprijzen per type dakbedekking in een overzichtelijke tabel gezet. De richtprijzen zijn inclusief btw en montage.

Soort dakPrijs per m²Levensduur
Plat dak en gebogen dak
- Bitumen€40 - €6025 jaar
- EPDM€29 - €7550 jaar
- Groendak€40 - €7560 jaar
Hellend dak en gebogen dak
- Kunstleien€30 - €6525 jaar
- Bitumenleien€30 - €4025 jaar
- Natuurleien€55 - €19930 jaar
- Betonpannen€22 - €4130 jaar
- Overzetdak€50 - €6030 jaar
- Riet€90 - €9535 jaar
- Kleidakpannen€32 - €65100+ jaar
- Zink€65 - €110125 jaar

Om u een indicatie te geven van de totale kosten hebben we voor u een prijsvoorbeeld opgesteld. Een gemiddeld rijtjeshuis in België heeft een dakoppervlakte van 100 m². Wanneer dit rijtjeshuis een nieuw dak nodig heeft en er gekozen wordt voor kunstleien is de richtprijs €5.000,-. Bent u benieuwd naar wat de exacte prijs is voor uw persoonlijke situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. U kunt op deze manier tot wel 40% besparen op uw nieuwe dak. Besluit u toch van de klus af te zien? U zit nergens aan vast.

Mogelijkheden plat dak

Wanneer u op zoek bent naar een geschikte dakbedekking voor uw platte dak, zijn er verschillende factoren waar u op kunt letten. Zo is de levensduur een belangrijke factor, maar ook de uitstraling en stevigheid. Wilt u graag een terras of beplanten tuintje creëren op uw platte dak? Dat behoort ook zeker tot de mogelijkheden op zowel een bitumen als een EPDM dakbedekking.

Bitumen

Bitumen dakbedekking is de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken in België. Bitumen is een van oorsprong vloeibaar materiaal dat gehaald wordt uit ruwe aardolie. Vaak wordt teer nog wel eens in verband gebracht met bitumen maar dit is onterecht. Teer wordt namelijk verkregen uit hout of steenkool. Er zijn 2 verschillende soort bitumineuze dakbedekking te onderscheiden:

  • SBS gemodificeerde bitumen
  • APP gemodificeerde bitumen

Het belangrijkste verschil is dat SBS elastischer is dan APP, waardoor SBS geschikter is voor moeilijk bereikbare plekken op het platte dak. APP is daarentegen weer zeer goed bestand tegen UV-straling en hoge temperaturen. Vroeger wist men niet beter dan dat bitumen gebruikt werden als dakbedekking, tegenwoordig is EPDM erg in opkomst. Bitumen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar, een kanttekening hierbij is wel dat door nieuwe ontwikkelingen de levensduur verlengt kan worden tot ongeveer 35 jaar.

Bitumen header

EPDM

EPDM dakbedekking staat voor Ethyleen, Propyleen en Di Monomeer, ofwel synthetisch rubber. EPDM heeft een levensduur van 50 jaar en is duurzaam, onderhoudsarm en ecologisch. Uit onafhankelijk onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie is zelfs gebleken dat EPDM tot de meest ecologisch verantwoorde dakbedekking behoort. Deze dakbedekking wordt aangebracht zonder vuur en is ongevoelig voor UV, Ozon en weersinvloeden. Wanneer we de voordelen van bitumen en EPDM met elkaar vergelijken, komt EPDM beter uit de bus. De levensduur in combinatie met de prijs is de doorslaggevende factor.

Dakbedekking EPDM

Groendak

Een groendak is een dak waar verschillende planten op groeien. Afhankelijk van het soort beplanting en onderlaag spreekt men over:

  • intensieve groendaken
  • extensieve groendaken

Intensieve groendaken, ofwel daktuinen, bestaan net als gewone tuinen uit alle mogelijke beplanting zoals kruiden, grassen of soms zelfs bomen. op dit soort daken kan gelopen en getuinierd worden. Op de extensieve groendaken kan daarentegen niet gelopen worden, deze zijn vooral begroeid met vetplanten, mossen en soms kruiden. Extensieve daken zijn eenvoudig in onderhoud en licht in gewicht. Zowel intensieve als extensieve groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar. Dus bent u een echte milieu en/of tuinliefhebber, dan kan het groendak iets voor u zijn.

Dakbedekking groen dak

Mogelijkheden hellend en gebogen dak

Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om het dak mee te bekleden. Zo ook voor uw hellende of gebogen dak. Hierbij is smaak vaak een belangrijk punt omdat het dak een groot en belangrijk deel is van de uitstraling van uw woning. De meest gekozen dakbedekking in België is vooralsnog het pannendak. De prijs, uitstraling en levensduur van dit type dakbedekking trekt vele mensen over de streep.

Dakpannen

Een dakbedekking met dakpannen is nog altijd de meest gekozen vorm van dakbedekking voor het hellende en gebogen dak. Een dakpan wordt gemaakt van klei of gevormd beton. De keramische dakpan (klei dakpan) wordt op een hoge temperatuur in de oven gebakken, terwijl een betonnen dakpan uithard zonder dat hier een oven bij komt kijken. De meeste mensen kiezen voor dakpannen omdat ze snel en gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Alle soorten dakpannen worden namelijk op eenzelfde manier geplaatst. Ook is de levensduur van de dakpannen een belangrijk voordeel, de keramische dakpan gaat namelijk langer dan een mensenleven mee.

Dakbedekking dakpannen

Leien

Aanvankelijk werden deze vorm van dakbedekking, zoals de naam ook zegt, gemaakt uit leistenen. Dit gesteente bestaat uit laagjes klei en andere stoffen, zoals kwarts, die onder enorme druk van de aarde zijn geperst tot gesteente. Tegenwoordig zijn de leien ook in kunststof verkrijgbaar. Zowel de kunststof variant als de natuurleien hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Vaak wordt de leien dakbedekking gekozen door zijn unieke uitstraling.

Dakbedekking leien

Overzetdak

Een overzetdak is een goedkoop alternatief wanneer u het niet ziet zitten om langere tijd zonder dak boven uw hoofd te zitten. Vaak duurt het renoveren van een dak enkele dagen tot soms wel enkele weken. Bij een overzetdak is dit verleden tijd, die wordt binnen 24 uur over uw huidige dakbedekking geplaatst. De constructie bestaat uit een frame van houten latten waar licht metalen dakpanelen op geschroefd worden. De houten constructie wordt in losse latten ter plaatse op uw huidige dakbedekking gemonteerd. Het is mogelijk om het dak te plaatsen over leien, roofing (EPDM of bitumen) of golfplaten. Helaas is het niet mogelijk om een overzetdak te monteren op een pannendak, omdat hier de houten constructie niet op geschroefd kan worden.

Dakbedekking overzetdak

Rietdak

Riet als dakbedekking werd vroeger veel gebruikt als goedkope oplossing om het dak waterdicht te houden. Tegenwoordig wordt dit materiaal juist gebruikt bij het duurdere segment huizen. Het rieten dak heeft een hellingshoek van minimaal 45 graden nodig waardoor het hemelwater goed afgevoerd kan worden. Wanneer het dak een kleinere hoek heeft zal het water niet goed worden afgevoerd en kan het gaan rotten. Na zo’n dertig tot veertig jaar is vervanging van versleten rieten dakbedekking noodzakelijk. Wanneer u houdt van authentiek en bourgondisch dan is een rieten dak wellicht iets voor u.

Dakbedekking rieten dak

Vergelijk offertes voor veel prijsvoordeel

Orïenteert u zich momenteel op de mogelijkheden van dakbedekking? Het laten plaatsen van dakbedekking is nauwkeurig werk. Alles moet waterdicht zijn, het gaat immers wel om de bescherming van u en uw inboedel. We raden u aan om het werk te laten doen door een betrouwbare lokale dakwerker. Wij bieden u de mogelijkheid om gratis verschillende professionele dakwerkers bij u uit de buurt met elkaar te vergelijken. Zo weet u zeker dat u de meest voordelige keuze maakt. Door het vergelijken van verschillende dakwerkers bespaart u namelijk tot wel 40% op uw dak. De kans is groot dat u hier niet bij stil stond, maar achteraf bent u blij dat er niet teveel geld heeft betaald aan het nieuwe dak van uw woning. U wilt toch ook een perfect dak voor de goedkoopste prijs? Offertes aanvragen is heel eenvoudig. U vult uw postcode en uw wensen in op het offerteformulier en ontvangt vrijblijvend tot wel 6 offertes van aanbieders binnen uw regio. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de prijzen en weet u precies waar u aan toe bent.